Leer Jávea kennen

Wat te eten in Jávea


De zon en de prachtige stranden en baaien zijn enkele van de attracties van Jávea en de Costa Blanca, maar vergeet ook de keuken niet. Hier kunt u goed te eten, maar dan ook heel goed! De lokale keuken combineert de maritieme met de mediterrane traditie waarbij  rijst, vis en  groenten  zeer belangrijk zijn … en u kunt deze gerechten proeven in het brede scala aan restaurants. In dit bericht vertellen we u wat de meest bekende gerechten zijn die  u niet mag missen.

 

Rijst

Rijst is erg belangrijk in de gastronomie van Jávea. In aanvulling op de traditionele paella met vlees en groenten zijn er vele andere varianten en smakelijke versies met bijvoorbeeld vis, zoals “arroz a banda” of “Senyoret”, de paella van Jávea/(Xàbia  (vlees en vis), rijst met zeevruchten, zwarte rijst, of met ansjovis en spinazie en … ook romige rijstgerechten (met bouillon) en kreeft en niet te vergeten gebakken rijst. Rundvlees met rijst gebakken in een aarden pot is ook heerlijk.

 

Cocas (een soort kleine pizzas)

Een waarschuwing voordat we verder praten over cocas. Ze zijn ontzettend verslavend! De meest bekende zijn met paprika en tomaat. Tevens zijn er met uien, gezouten vis … Ze zijn het perfecte tussendoortje om de stevige trek te stillen, bijvoorbeeld halverwege de ochtend.  In vele restaurants worden ze aangeboden en je kunt ze ook kopen in elke bakkerij, maar  je kunt natuurlijk ook proberen ze zelf te maken. In  deze link vindt u het recept.

 

Vis

Jávea is een plaats met een jarenoude maritieme traditie en dit wordt ook weerspiegeld in de keuken. We hebben het geluk dat we hier een rijke verscheidenheid aan vis, schaal- en weekdieren kunnen kopen, gevangen in de baai van Jávea.  Er zijn een aantal bekende visgerechten in de restaurants te eten waaronder stoofschotels zoals polp amb Penca, de Madroc, de Borreta of hartige gerechten, zoals Suc Roig en Cruet de peix.

 

Zee egels

Een van de meest bekende mariene lekkernijen van Marina Alta zijn zee egels. De beste tijd om ervan te genieten is in januari. In Jávea worden ze “Bogamari” genoemd. Ze bevatten weinig calorieën en koolhydraten, zijn rijk aan ijzer en eiwit en voor wie ervan houdt zijn ze heerlijk. Ze worden rauw gegeten met een paar druppels citroen, rechtstreeks uit zijn schelp.

 

Gezouten vis

U vindt er ook gezouten vis, zoals ansjovis, tonijn, ansjovis borreta Melva, of gedroogde octopus.  Een heerlijke manier om ze te eten is in de “esgarraet” een cover van geroosterde paprika met gezouten kabeljauw en op smaak gebracht met knoflook, olie en zout

 

Desserts

De perfecte afsluiting van elke maaltijd is natuurlijk een dessert.  In Jávea kunt u genieten van desserts met de  typische producten van dit gebied, zoals amandel-, sinaasappel, rozijnen, vijgen … zoals bijvoorbeeld  Coca Maria,  amandel cake of Pelota Dulce.

 

Na het lezen van dit artikel heeft u vast trek gekregen!  Bij Webvillas willen we u graag helpen om uw vakantie in Jávea onvergetelijk  te maken. We zijn gespecialisserd in het vinden van het geschikte vakantiehuis of appartement in Jávea! Tevens kunnen we u tips geven om  de beste restaurants in dit gebied aan te bevelen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *